mobilt bredbånd

Hva er mobilt bredbånd?

Du elsker fart og bekvemmeligheten av bredbånd — dessverre er knyttet til ditt hjem telefonlinje. Hvis du er en «road warrior», som ofte jobber borte fra hjemmet, eller du har en lang pendle til jobb hver dag, kanskje ved å bruke din bærbare pc på toget eller bussen, fast bredbånd er ikke mye til hjelp. Det du trenger er et bredbånd du kan ta med deg mobilt bredbånd.

Inntil nylig, ved hjelp av en bærbar pc med mobilt bredbånd var en smertefull opplevelse. Den raskeste hastighet du kan oppnå å jobbe på denne måten var en 9.6 kbps (omtrent fem ganger langsommere enn en vanlig oppringt Internett-tilkobling). Det virkelig var ulidelig treg! Nå, takket være enormt forbedret mobiltelefon nettverk, kan du få bredbånd hastighet, trådløs Internett-tilgang via mobiltelefon tilkobling uansett hvor du befinner deg.

Hvordan fungerer det?

Det er en enkel idé, men detaljene er ganske komplisert. Hvis du ikke er kjent med hvordan vanlige mobiltelefoner fungerer, hvordan Internett fungerer, eller hva som gjør bredbånd forskjellig fra dial-up, kan det være lurt å starte med noen av disse artiklene først og komme tilbake hit etterpå.

Bredbånd på en mobiltelefon nettverk

Inspirert av fasttelefoner (tradisjonelle telefoner), mobiltelefoner jobbet i en svært lik måte—inntil nylig. En fasttelefon effektivt etablerer en permanent tilkobling—en ubrutt elektrisk krets—mellom telefonen og telefonen du ringer ved å slå gjennom ulike telefon utvekslinger på veien: dette er circuit switching. Når en fasttelefon er i en samtale, linjen din er blokkert, og du kan ikke bruke det til noe annet.

Hvis du har bredbånd aktivert på din telefon linje, det hele fungerer på en annen måte. Telefonlinjen blir to linjer: en stemme kanal som fungerer som før, ved circuit switching, og en data-kanal som hele tiden kan sende og motta pakker av digitale data til eller fra datamaskinen din ved å pakke-switching, veldig rask og effektiv måte å sende data over internett.

Så lenge mobiltelefoner var med krets-bytte teknologi, de kan arbeide bare i relativt lave hastigheter. Imidlertid, i løpet av det siste tiåret eller så, de fleste tjenesteleverandører har bygget nettverk som bruker pakkedata-bytte teknologi. Referert til som tredje generasjons nettverk (3G), tilbyr de data hastigheter lik low-speed-faste bredbånd (vanligvis 350kbps–2 mbps). Over tid, ingeniører har funnet måter å gjøre pakke-svitsjing mobiltelefon nettverk som er stadig mer effektiv. 3G utviklet seg til 3.5 G, som er opp til fem ganger raskere enn 3G. Forutsigbart nok, 4G nettverk er nå felles, basert på teknologi som kalles Mobile WiMAX og LTE (Long-Term Evolution). 5G er allerede under utvikling, og forventes å bli tilgjengelig rundt 2020.

Hvordan bruker du det?

Du kan bruke det på to måter. Hvis du har en rimelig ny mobiltelefon, kan du laste ned musikk og videoer til telefonen ved høy (bredbånd) hastigheter. I motsetning til en tradisjonell telefon, der du betaler for tilgang per minutt, kan du betale det beløpet du last ned. Mobiltelefonen leverandør, for eksempel Telenor, kan selge et visst antall megabyte eller gigabyte for en fast avgift. Du kan For eksempel betale så mye hver måned, og være i stand til å laste ned 1 GB, 5 GB eller 10 gb med data (men det er ingen begrensning på hvor lenge du kan være på nettet).

Den andre måten å bruke det som en måte å komme på nett med en bærbar pc når du er på farten. Du kan kjøpe et modem, kjøpe noen tid for tilgang fra en tjenesteleverandør, kan du koble den til den bærbare pc-en, og vekk du går. Modemet har innebygde programvaren slik at den automatisk installerer seg selv på PCEN. Jeg var oppe og går med min internett-tilkobling i mindre enn fem minutter.

Hvor bra er det?

Hvis du trenger å bruke bredbånd er på farten, det er en glimrende løsning. Hvor som helst du kan få et godt signal kan du få høyhastighets bredbånd. Der det er ingen 3.5 G-eller 4G-dekning, bredbånd vil fungere på 3G-hastigheter (mindre enn ca 300kbps)—men det er fortsatt omtrent sju ganger raskere enn oppringt fasttelefon tilkobling. Avhengig av hvilket land du er i, og hvor du bor og arbeider, kan du finne det har mye bedre total dekning enn Wi-Fi—med andre ord, du kan gå på nettet og i langt flere steder—og det kan trene langt billigere også.

Ulempen er at du bruker en mobiltelefon nettverk for tilgang, slik at kvaliteten på tilkoblingen kan variere drastisk.

To biter av råd, så: hvis du planlegger å bruke din internett-tilkobling i visse bestemte steder mesteparten av tiden, må du sjekke ut den dekning på de steder før du kjøper. Telefonen tjenesteleverandører publiserer kart for sin dekning, men det er ingen erstatning for å sjekke dekningen ved hjelp av systemet.

Konklusjon

Alle fortalt, har jeg funnet mobilt bredbånd den beste løsningen for å arbeide på farten, sammenlign mobilt bredbånd med forbrukeretaten.no. Det er uendelig mye raskere enn oppringt mobil, det er mye raskere enn oppringt fasttelefon, og det er billigere og mer praktisk enn Wi-Fi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *